Monday, 26 October 2009

Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong


~sedapnye....~

So, ape kene mengena Baginda dengan buah ini????


Minggu lepas, baginda call aku...
ade hal penting katenye...
aku kene g out station selame 3 hari...
baginda ade mission untuk aku kat sane...
khidmat masyarakat katenye...
so, aku kene menjalani mission ni kalau nak grad...
so, aku pun kate ok tuanku...
patik menerima perintah dengan hati yang terbuka...
so, mulai selase(27/10/09) hingga khamis(29/10/09)
tidak on9 selame tiga hari...
boley gila dibuatnye...
aku akan ke Cameron Highland, Pahang...
first time ke sane...
akan ku garab pengalaman bermakne kat sane nanti
ape2 hal, doakanlah aku selamat pergi dan pulang ye...
selamat tinggal KL....


nak petik buah anggur..tu yg letak gambar tu...hehehehe...




ENTAHLAH... AKU PUN TAK TAHU...


Sunday, 25 October 2009

MAAF!!!!


Please, maafkan abang sayang...



Maafkan diriku ini andai aku bersalah...




I nak minta maaf atas kesilapan I...


MAAF... MAAF... MAAF... MAAF... MAAF...

Senang sangat nak ucapkan perkataan maaf...

Very the easy la kalo omputih cakap...

Penak wae la kalo Wong jawe cakap...


Yezzzaaaa...(tagline Jimmy Shanley)



Mudah sangat nak mengucapkan perkataan tu 

tatkala kita melakukan kesilapan...

Sikit-sikit...MAAF....sikit-sikit... SORRY....

Kenapa senang sangat nak sebut perkataan tu?

Kenapa diwujudkan perkataan tu?

Untuk siapakah perkataan tu?


Tak kisahlah sebab nuzul perkataan tu wujud pun,

tapi janganlah terlalu mudah untuk menyebutnya...

tanpa memikirkan sebab dan akibatnya...



Yezzaaaa.....(again)





Manusia belajar daripada kesilapan...

Tapi sampai bila perlu diulangi?????

SAMPAI BILA?!?!?!?!



Kadang, penulis terfikir 




 


 

perkataan MAAF ni mungkin berasal dari singkatan frasa Inggeris



 

 


MAAF= MAKE + A + HALF


THEN DO IT AGAIN UNTIL FULL EVEN IT WILL BE NOT ENOUGH!!!!






ENTAHLAH... AKU PUN TAK TAHU...


Saturday, 24 October 2009

I Saw With My Own Eyes






I saw with my own eyes my love is with you

This whole world, and your love has taken me

You are the one I had wished for

I wish that my heart is alongside yours

And I found, baby, my life is with you

And more than I could have ever wished for

My life before you came and went

Now, beside you I am comfortable

Your love is in my heart and I don't forget it

We will live the most beautiful years

We're not afraid of the people or the world

Stay here with me

We will live the most beautiful years

With you I hope to live two lives/ live twice

Oh love of my life

Without describing your love to me

My heart knows what's inside of you

And I feel it, my darling

There are words, baby, that is we said them

Time will be lost with them

Don't say anything, enough talk

We will live the most beautiful years

We're not afraid of the people or the world

Stay here with me

We will live the most beautiful years

With you I hope to live twice

Oh, love of my life




~mamat ni yg bagi nasehat kat aku semalam~ 


ENTAHLAH... AKU PUN TAK TAHU...


Thursday, 22 October 2009

ELE 3102 - PRINCIPLES OF ENGLISH LANGUAGE TEACHING

I just listed all possibles question dat will be asked during the exam...
at least it will help me to remind about the exam everyday...

  1. What are the approaches that govern First Language Acquisition
  2. What are the theories of Secong Language Acquisition
  3. Define large classroom and mixed ability classroom
  4. List the possible classroom problems as stated by Harmer and ways to overcome them
  5. What are the remedial and enrichment activities
  6. How do you use the activities in the ESL classroom
  7. When do we need to adapt authentic materials in language classroom
  8. Why do you adapt teaching materials
  9. How do you adapt teaching materials
  10. What are the principles/characteristics of Communicative Language Teaching(CLT)
  11. What are the purpose of CLT
  12. What are the roles of teacher in CLT
  13. What are the roles of students in CLT
  14. What are the principles/characteristics of Community Language Learning(CLL)
  15. What are the purpose of CLL
  16. What are the roles of teacher in CLL
  17. What are the roles of students in CLL
  18. What are the factors to be considered in planning the sceheme of work
  19. Why do you need to state the objectives/learning outcomes in a lesson plan


Wish me luck guys


ENTAHLAH... AKU PUN TAK TAHU...

Wednesday, 21 October 2009

Jualan Murah!!!!



Jualan murah!!!!Jualan Murah!!!Jualan Murah!!!
Sale!!!Sale!!!Sale!!!

Perkataan nie selalu kita dengar, tak kire lah di mana kita semua berada.





dan orang akan mula berkerumun...asal ade sale je penoooooh satu shopping complex...
asal ade sale je jam jalanraya di sekitarnye...

Tapi pernah kah korang terfikir berapa murahnye harga barang yang dibeli
dengan harga diri yang korang punyai...




Adakah harga diri korang semurah buah-buahan yang dijual kat pasar malam???






Adakah harga diri korang semurah baju-baju yang dijual di pasar malam atau Jalan TAR???

Tak kiralah berape harga barang yang dibeli tetapi masih boleh dibeli kan....

Adakah diri kita ini barang dagangan?

Adakah diri kita ini untuk dijual beli?

Adakah diri kita ini semurah mata memandang?

Menghargai sesuatu perkara itu bermula dari diri sendiri...
Setelah kita mula mengetahui erti menghargai sesuatu, kita akan sedar betapa berharganya sesuatu yang kita dapat walaupun ianya semurah yang kita dapat...

Tapi penghargaan terhadap barang tersebut memadai untuk mengajar kita menghargai apa sahaja yang ada di sekeliling kita...

Begitu juga dengan manusia...Kita sebagai manusia ingin rasa diri kita dihargai dan disanjungi...
TETAPI....sebelum kita ingin rasa begitu, kita perlu lakukannya dari diri sendiri...

Hargailah diri sendiri...


Hargailah orang lain...


Kemudian,


Kita akan rasa lebih dihargai oleh orang sekeliling kita....





ENTAHLAH.... AKU PUN TAK TAHU...

Tuesday, 20 October 2009

Teruja????Takut???

Ape yang teruja sangat tu ye...
Ape yang takut sangat tu ye...
teruje ke???
takut ke???


~tetibe ko suke ye kucing..~

Jadual exam untuk semester ni dah pun keluar pagi tadi...
Hurm...x adil rasenye sebab killer paper diletakkan berderet-deret...hurm...

EDU 3105-Teknologi dalam Pengajaran dan Pembelajaran
9/11/09~~2.30-5.00 ptg
(ngantok tyme)

MTE 3107-Planning and Teaching Mathematics
11/11/09~~8.30-11.00 pg
(killer paper ni)



~mati terbunuh dgn tragis~

MTE 3108-Basic Calculus
12/11/09~~8.30 - 11.00 pg
(killer paper gak)

2 killer paper diletakkan berderet-deret...
pastu ade gap seminggu..sambung lagi

PJM 3110-Kurikulum dan Pedagogi Pendidikan Jasmani
18/11/09~~2.30-5.00 ptg
(ngantok tyme gak ni)

ELE 3102-Principles of English Language Teaching
19/11/09~~2.30-5.00 ptg
(sure xde mase nak tido ni)

lepas tu aku nak meronggeng-ronggeng dgn yang tersayang...
nak lepaskan sume tension(bukan ilmu) yg dah berkeladak kat otak ni...



~heavennye dapat tido dgn lena mcm baby ni~

ENTAHLAH... AKU PUN TAK TAHU...


Monday, 19 October 2009

Suatu Masa

SUATU MASA





Lirik

Bagaimanakan KU mula
Tiadakah kata-kata
Yang indah untuk diabadikan
Tiap wajah berkisah
Tiap madah bererti
Manakah ilhamKU

Cahaya di mataMU
Senyum di bibirMU
Mengukir seribu tanda pertanyaan
Mungkinkah KAU jua dalam kerinduan
Di saat begini AKU merindukan

Berhelai helai surat
Terbiar di depanKU
Tak dapat AKU utuskan
KU ramas semua dan KU buangkan jauh
Dari pandangan


Lalu AKU kesal
KU kumpul semula
Tak dapat KU nyatakan apa yang KU rasa
Jika ENGKAU tahu di dalam hatiKU
Mungkinkah KAU sahut jeritan batinKU

Dengarkanlah panggilanKU
Dengarkanlah lagu untukMU
Angin lalu KAU sampaikan
Rasa rindu yang membara kepadaNYA

Warna warna cintaKU
Kian pudar bersama
Malam yang gelap gelita
Apakah KAU rasakan apa yang AKU rasa
Atau KAU tak endah


Tapi KU percaya
Semua telah tertulis
Dan niat suci KU takkan disiakan
Dan di suatu masa
Di hari yang indah
KU hulur tanganKU
Lalu KAU terima



Aku tak tahu kenapa lagu ini selalu terngiang-ngiang di telinga aku...suatu masa DAHULU, aku cukup bahagia...sangat bahagia...Namun, kebahagiaan itu direntap serta merta dan lagu inilah yang menjadi tinggalan kenangan saat ini...Yang sentiasa berbekas di dalam hati aku...

Semoga di suatu masa, di hari yang indah, KAU hulur tanganMU, Lalu KU terima....


ENTAHLAH... AKU PUN TAK TAHU...

Sunday, 18 October 2009

Aku Ada Seorang KAWAN


Aku ada seorang kawan
Tapi ku lupa namanya
Walau ku lupa namanya
Tapi ku ingat rupanya





Aku ada seorang kawan
Tapi ku lupa namanya
Walau ku lupa namanya
Tapi ku ingat senyumannya






Aku ada seorang kawan
Tapi ku lupa namanya
Walau ku lupa namanya
Tapi ku ingat jasanya





Aku ada seorang kawan
Tapi ku lupa namanya
Walau ku lupa namanya
Tapi ku ingat pesannya


Hargailah insan-insan yang bergelar kawan@sahabat@teman@rakan...

Tanpa mereka di sisi, kita tak mungkin berdiri teguh di tempat kita berdiri...

Terima kasih kepada teman yang telah meng'edit' gambar-gambar di atas...
Aku sangat menghargai kamu dan hargailah aku seadanya...peace...




ENTAHLAH... AKU PUN TAK TAHU...

Thursday, 15 October 2009

Wajarkah....Mengapa




Wajarkah aku berdiam sahaja?

Wajarkah aku melihat sahaja?

Wajarkah aku pendamkan sahaja?

Wajarkah aku biarkan sahaja?


Wajarkah aku?


Wajarkah?


Wajarkah?


Wajarkah?


Gurisan hati dan perasaan lalu menerpa kembali...


Tidak mungkin ku ulangi lagi...


Cukuplah sekali ia datang dan pergi...


Mencari sinar yang lebih beerti...





Mengapa dia berdiam sahaja?

Mengapa dia melihat sahaja?

Mengapa pendamkan sahaja?

Mengapa dia biarkan sahaja?

Mengapa dia?


Mengapa?


Mengapa?


Mengapa?


Aku tidak mampu lagi...


Aku tidak kuat lagi...


Aku tidak berdaya lagi...


Biarlah ianya berlalu pergi...


Sementara jasad perlukan nyawa ini...


Akan ku jalani sendiri...


Akan ku tanggung sendiri...


Tanpa dia di sisi...





ENTAHLAH... AKU PUN TAK TAHU...



 

Monday, 12 October 2009

Puteri Gunung Ledang

Last week, aku drive ke Johor...Melarikan diri dari kesibukan hiruk pikuk kota metropolitan...Mencari ketenangan diri...Aku ke kaki gunung lagenda, Gunung Ledang....Dah lame aku x mandi air terjun...jauh aku berjalan...let's picture tell the story okay...




~posing sebelum membasahkan diri~

 
~beraksi di celah-celah batu..prop batu je yg ade~




~saat menerima cahaya dari-Nya...:P~



~merenung ke suatu titik yang 'sesuatu' sangat...~



~lalalalala....~

Aku mandi kene pakai baju sebab ade bebudak pompuan kelas aku...gambar diorang x boleh disiarkan atas kerelaan diorang sendiri...so, aku kene la pakai baju..kalau x, Z*#*#HUGtgas#@*#@...hehehehe...


Yang penting aku puas dapat mandi air terjun...tempat die memang masyuk...aku dah jejakkan kaki di kaki gunung...one time nanti aku nak jejak kaki ke puncak gunung pulak....

Next destination....Air Terjun sekitar Gombak..aku tengah cari member nak ajak picnic ni...hurmmm..




ENTAHLAH... AKU PUN TAK TAHU...




Sunday, 11 October 2009

Lalat oh Lalat

Kepala aku dah pening...

Tak cukup tidor...

Aku nak rehat...

Semalam kene belasah lagi...

Lagi teruk dari minggu lepas...

Tadi pun beraye sikit...


Dah pening-pening lalat nie...


ZzzZzzZzzZzzZzzZzz...




ENTAHLAH... AKU PUN TAK TAHU...


 

Thursday, 8 October 2009

Yang Tersayang....Aku Sayang Dia...

Sedihnya hati...


Sayunya hati...

Pilunya hati...



Bila melihat dia...


Tak segagah dahulu...


Tak sekacak dahulu....


Tak seceria dahulu...


Tak Tak Tak.....


Tak terkata aku...


Lidah aku kelu...


Melihat dia...


Keletihan...Kepenatan...Kelesuan...Menahan derita yang dilalui...

Gerakkan lemah mulut yang sukar ditafsir... 


Hanya mampu diam terbaring layu kaku membisu...


Hanya kerdipan mata yang menafsir keinginan diri...


Meniti hari-hari nya...

Hari-hari yang kian memamah usia...


Memamah segenap pelusuk tubuh...


Kian meruncing...



Namun, aku berdoa...agar dia sentiasa tabah dan kuat...


Menghadapi segala jerih perit sakityang ditanggung sendirian...



Huh......


Aku amat menyayangi dia...


~aku sayang atok aku~

P/s: sayu je hati tengok die kat HKL tadi...maaf, gambar agak keterlaluan, namun ini sahaja kenangan yang sempat diambil..harap maklum...raye ke 4...



ENTAHLAH...AKU PUN TAK TAHU...

Wednesday, 7 October 2009

Air Tin Mirinda Oren




Satu hari yg terik, Manan dengan bininye bergaduh di rumah mak manan sebab berebut hak penjagaan anak diorang. diorang ni baru je bercerai talak tiga 2 hari lepas. diorang bergaduh sampai hancur ruang tamu rumah mak manan. Mak manan xde kat rumah. Pergi kedai emas katanya, nak beli emas sampai celah ketiak. Nampak sangat bini Manan mata duitan nak kan emas mak mertuanya tapi tak capat sebab mak mertua die macam kude. "kedekut, kedekut,kedekut"...

"aku yang berhak jaga anak aku. aku yang lahirkan die!" herdik bini manan sambil melontar pasu bunga melur yang dipetik di tepi pantai mase diorang bertunang dulu.

"kalu tak kerane aku, masakan budak tu boleh lahir!" Manan membalas serangan dengan memukul kembali pasu itu dengan serpihan kayu sofa yang bertaburan.

"aku tak peduli, yang penting aku nak anak aku!" balas bini Manan sambil melindungi diri dengan kusyen yang berisi kekabu yang diimport dari Isketambola.

"dah, aku nak blah dari sini. Kita jumpe kat pejabat agama," Manan bergegas keluar mengendurkan situasi yang tegang itu.


Besok pagi, kedua-dua mantan laki bini ni pon pergi ke pejabat agama. Mula-mula tok kadi tu tanye bini Manan.

"Pasai pa hang berhak jaga anak hang?" tanye tok kadi sambil mengurut misainye.agak miang kelihatan di situ.

Bini Manan pun jawab. "Saya yang mengandungkan budak tu.Saya yang melahirkan dia. Dia keluar dari perut saye," Bini Manan bertegas sambil air mata berjujuran di pipinya.

Manan terkedu dengan jawapan jandanya itu. Dia ligat memutar otaknya memikirkan jawapan yang hendak diberi.

"Aduyai, mende ape aku nak goreng ni?" Bisik die sendiri cemas.

"Ha...hang pulak pasaipa?Pasaipa hang kata hang yang kena jaga anak ni?" Tok Kadi tu pun melemparkan soalan sambil menggaru pipi yang tak gatal.

"Tuan Kadi, kalaulah saye ade duit seringgit, dan saya 'masukkan' ke dalam mesin air tin, lepas saya tekan satu butang ait tin mirinda oren, setin aor mirinda oren pun keluar. Dan sekarang ni saya nak tanye tuan, Air tin tu hak saye ke hak mesin??????"

Jawab Kadi sambil menggaru dahi dengan senyum kambingnye itu. "Hak kamu la...."

"Sama la dalam kes ni tuan kadi. Kan tuan???kan...kan...????"



P/s: kesian bini die, tahap mesin air je...hahahaha...


ENTAHLAH...AKU PUN TAK TAHU...

Monday, 5 October 2009

Kepulangan 2

aaahhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

aaaaaahhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

aaaaaahhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

KENAPA?!?!?!?!?!

KENAPA!!!?????!!!!!

KENAPA????!!!!!

What Happen????What Happen????

Gedebak!!!!Gedebuk!!!!!Dushhhh!!!!!!!!Dusshhhhh!!!!!Gedebik!!!!!Paaakkkkk!!!!!!!!!!!!

Teruk dibelasah.......

Siape???!!!!! Siape yang kene belasah ni???!!!!!Siape yg belasah pulak???!!!!

KENAPA????!!!!!

KENAPA???!!!!!

KENAPA?????!!!!

Haaaa........................

Alkisahnye...aku balik kampung Sabtu lepas....dengan hajat untuk merehatkan diri...memanjakan diri setelah penat dan lelah 4 hari bercamping...(penat ke tido dalam air-cond)..lalalala...memang penat...letih....kejutan selepas raye...ye la..mood raye x ilang lagi terus g camping....giloossss!!!...bersambung cite kat atas...sape yg kene belasah?sape yg membelasah?kenape kene belasah?haaaa....aku telah dibelasah teruk oleh family aku....huhuhuhu....berikut adalah kaedah yang digunakan untuk belasah aku...

Aku drive kete

Hari Sabtu

Cheras(umah aku) - Ijok(rewang, sepupu kawen) - Hospital Kuala Lumpur(parents ajak, nak tgk atok kat hospital) - Ijok(parents nak rewang blek) -  K. Selangor(amek adik kat hostel, nak blek demam) - Tg Karang(Hantar adik kat umah) - Kuala Selangor (Raye umah member) - Tg Karang(Blek umah kg)

Jumlah Perjalanan = 240 KM

Hari Ahad

Tg karang(umah kg) - Ijok(pakcik tumpang sampai umah sepupu)  -  Puncak Alam(Kenduri Kawen)  -  Shah Alam(Kenduri Kawen)  -  Ijok(tgk sepupu bersanding)  -  Shah Alam( akak ngan abang ajak jalan2)  -  Bukit Jelutong(tunggu abg ipar habes keje kat klinik)  -  Tg Karang(blek umah kg tido)

Jumlah Perjalanan = 225 KM

Jumlah Keseluruhan Perjalanan = 465 KM


Giillooooooooooooooosssss!!!!!!!!!!!!!!!!!

nak rehat x jadi rehat...teruk kene belasah...hurmm..nak wat macam mane...orang bujang....kene la berkorban demi keluarge sebelum ade komitmen lain....bile la nak tamat zaman bujang ni ye....hurm....lalalalalala...malas nak fikir...belajar habiskan dulu.....hahahaha....

Walaupun kene belasah....yg penting dapat MC pemberian abang ipar yang tersayang hehehe....aku nak cari mood raye balek ni...kalo xde pape, weekend ni aku akan ke Johor beraye umah classmate aku...sape nak ikot, tolong cium siku masing2...sape dapat cium, baru boleh ikut..



















Masing2 cube mencium siku masing2....hahahahaha.....


 

ENTAHLAH... AKU PUN TAK TAHU...

Kita Tengok Dia Punya

Minggu lepas, 30/9/09 sampai 3/10/09 aku diterbangkan khas ke Chalet Impian, Teluk Batik...haaa....bukan sebab aku ni VIP tp kene hadiri Kursus Kepimpinan Manikayu Pengakap...hmm..nak jadi pendidik anak bangsa katenye...kene la pergi...rela dalam paksa kan...lalalalala....giler ah...4 hari xde internet, laptop..boley jadi giler dow..hahahaha...aku malas nak banyak cite..so, korang tgk je la gambar2 yg aku hapdate ni ye...sesambil makan kuih raye yg blom habes tu lagi ye...komen pon jgn lupe ye...lalalalala...

layannnnn..........



~pose2 dulu kat banner die...lalalalala~



~siap je pasang khemah,terus je hujan...nasib la...~




~tyme masak mase malam pertam..eh, 'malam pertama'..sesuatu sangat..hehehe...~




~ceramah..bla..bla..bla...sok..sek...sok..sek...bosan...~



~pasang pintu gerbang....gajet wajib...mcm org tue plak aku tgk...~




~sekawan Oren yang memang mesre...~



~sekawan Oren yg best giler...ade gak blogger di cni..teke la beb...~




~Posing kat pantai~
(x dapat nak mandi pantai...wawawawa...)

dan lastly...



~pose2 pelangut2 setia kamera aku..hehehehe...~

x banyak gambar yg dpt aku hapload sebab gambar yg diambil tidak sesuwai ditonton..lagipon bukan best pon camping ni...kalao nak kate best pon sebab aku dapat tidor dalam air-cond selame 2 malam berturut-turut...hahahaha...memang betol2 'camping' kan amer...dayat....hahahaha....dalam gambar2 kat atas ni ade beberape blogger yg join camping ni..blog amer, click sini...blog dayat, click sini...blog faiq, click sini...blog jai, click sini....aku promot blog korang ni..saham kene ade beb....hahahaha....

sepanjang-panjang aku kat camp..macam2 lagu yg aku belajar..tapi aku paling tak boleh lupe lagu yang bertajuk...'Kita Tengok Dia Punya'...hahaha....hayatilah lirik di bawah ye..

kite tengok die punye
die tengok kite punye
same2 kite tengok
tengok matenye...

kite cium die punye
die cium kite punye
same2 kite cium
cium baunye

kite jilat die punye
die jilat kite punye
same2 kite jilat
jilat aiskrimnye

kite ramas die punye
die ramas kite punye
same2 kite ramas
ramas rambuntnye

kite perah die punye
die perah kite punye
same2 kite perah
perah otaknye

kite intai die punye
die intai kite punye
same2 kite intai
intai bukunye

kite pegang die punye
die pegang kite punye
same2 kite pegang
pegang janjinye

kita usap die punya
die usap kite punye
same2 kite usap
usap belakangnye

kite belai die punye
die belai kite punye
same2 kite belai
belai orangnye

suci fikiran, suci perkataan, suci perbuatan...
(undang2 pengakap yg ke-10)

hahahahaha......


ENTAHLAH...AKU PUN TAK TAHU...





Saturday, 3 October 2009

Kepulangan

Aku dah pulang dari camping..
Aku nak rehatkan diri...
Aku nak pulang ke kampung terchenta di Tg Karang...
Bye....

~rumahku...syurgaku...~



ENTAHLAH..AKU PUN TAK TAHU...